Quan vam venir a viure a Les Vinyes, vam estudiar la pluviometria i la distribució anual a Sant Martí d’Albars. Segons les dades, cada any plouen entre 700 i 900 litres / m2, sent les estacions de tardor i primavera les més plujoses.

Aquest any hem estat recollint les dades localment per tal de tenir més informació al llarg dels anys. Avui us mostrem 3 dades tot i que en vam fer seguiment d’algunes més: pluviometria mensual, m3 d’aigua captada al dipòsit verd amb una teulada de 320 m2 i l’aigua gastada entre horta, planter i viver de fruiters.

Al gràfic de sota podeu veure la representació de es dades: la línia contínua representa els litres caiguts per m2, la línia blava és l’aigua que hem estat capaços de captar en m3, i la verda l’aigua gastada entre horta, planter i viver de fruiters. Com podeu veure, tenim un període molt crític des de mitjans de juny fins a setembre: és el moment on més calor fa i més aigua necessitem. Aquest període va ser tan intens i difícil que molts arbres van morir, molts inclús d’ecosistemes establerts com el bosc que ens envolta, i vam haver de comprar aigua per no perdre tota la producció agrícola d’estiu.

La pluviometria final anual (a falta de 15 dies per acabar l’any) és de 496 litres, dada bastant inferior a la coneguda. Hem utilitzat prop de 100,000 litres entre horta, panter i viver, i tot i que n’hem estat capaços de captar 95 m3, acabem l’any amb el dipòsit força ple però ens n’ha faltat en els moments crítics.

Conclusions

D’aquesta feina en podem treure diverses conclusions. Per una banda, necessitem augmentar la superfície de captació per a poder tenir una reserva d’aigua més gran, especialment degut a que anem ampliant els horts. En segon lloc, necessitem més espais on enmagatzemar-la, ja que la pluviometria tan erràtica i dispersa ens indica que és la manera d’arribar amb l’aigua suficient al període més sec de l’any.