Aprenent dels errors en el disseny de l’hort

Aprenent dels errors en el disseny de l’hort

Aprenent dels errors en el disseny de l’hort

El principi més important de la permacultura ens parla d’aprendre a observar. De fet, es recomana que un cop arribis al lloc on has de viure, passis tot el primer any mirant els processos de la natura i prenent notes de com funcionen els ecosistemes establerts i com afecten les energies externes al teu terreny. I tot i sabent la importància de seguir aquest principi, podem cometre molts errors. El nostre primer any a Les Vinyes va ser passat per aigua, vam superar la pluviometria mitjana amb més de 200 litres adicionals. Ni tan sols va ser necessari regar els fruiters!

Així que dins de l’estratègia a l’hora de dissenyar l’hort, vam valorar el possible excés d’aigua i les conseqüències dels fongs a les plantes, en especial les tomaqueres, a més de la poca profunditat de sòl. Els bancals Huggelkultur són una tècnica que permet crear bancals elevats i drenar l’excés d’aigua, a més de permetre elevar les plantes i que, mitjançant el vent, es redueixi la possibilitat de tenir fongs. Per tant, ens vam posar a treballar i en vam construir 6. Amb la intenció de no posar tots els ous a la mateixa cistella, vam fer també bancals elevats, uns 20 cm del terra, i així poder comparar els resultats a mitjà plaç.

Els últims dos estius han estat terriblement secs, amb una pluviometria molt per sota de la mitjana i amb unes temperatures altes de rècord. Això ens ha fet veure que la tendència de la zona pot tenir més a veure amb la sequera i les altes temperatures i que la pluviometria mitja pot anar disminuint… O com a mínim, augmentar la seva variabilitat.

Erosió dels laterals dels huggelkultur

La sequera ha afectat molt els Hugglekultur, arribant a crear una erosió molt important als laterals i desfent-los amb molta facilitat. El vent també ha empitjorat les plantes, secant-les encara més i dificultant la creació d’humus en superfície. D’altra banda, les hortalisses dels bancals elevats tenien una millor aparença, s’estava creant humus a la superfície i no mostraven els mateixos signos d’estrès hídric.

Conseqüentment, hem aprofitat el marge de dos mesos que acostumem a deixar entre cultius, per rebaixar els Hugglekultur i convertir-los en bancals elevats. Us deixem algunes imatges per comparar, esperem que aquest cop haguem pres una decisió més encertada.

Articles relacionats

Sense comentaris

Pots ser el primer a escriure un comentari.

Deixa'ns un comentari

Escriu el teu nom Escriu una adreça electrònica vàlida Escriu el missatge:

Calendari

« des. 2017 » loading...
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Properes activitats

Facebook