El Projecte

El projecte

Les Vinyes és un projecte de vida comunitaria en una granja de 25 hectàrees seguint criteris de permacultura i agricultura biodinàmica. L’edificació principal data a principis del segle XIV i està situada al municipi de Sant Martí d’Albars, al Lluçanès (entre Vic i Berga).

El projecte sorgeix al 2013 de la voluntat d’un grup de persones de fomentar la salut, cuidant les persones, la terra i els éssers vius.

D'esquerra a dreta i de dalt a baix: Ariadna, Sergi, Marc, Gemma, Roger 2a fila: Nael, Robert, Ainara i Pol

D’esquerra a dreta i de dalt a baix: Ariadna, Sergi, Marc, Gemma, Roger
2a fila: Nael, Robert, Ainara i Pol

Actualment a la casa hi vivim 3 nuclis familiars -5 adults i 4 infants-, i la gestió de la casa i les terres la porta a terme la Cooperativa Mas Les Vinyes. Puntualment també tenim voluntaris de la xarxa wwof.

Animals

La primera fase pel que fa a la creació i desenvolupament de la granja compta amb la participació de gossos, gat, gallines, ovelles, ponis i abelles. Els animals participen del compostatge dels aliments i del manteniment i regeneració de les terres.

Bosc d’aliments

El bosc d’aliments s’enceta amb la plantació mitjançant el mètode de la línia clau (keyline) d’un seguit de més de 100 arbres fruiters, arbres de creixement ràpid i arbusts que marcaran la futura estructura del bosc. Aniran acompanyats també  de plantes aromàtiques, hortalisses, herbàcies i enfiladisses per a crear un ecosistema.

Horta

La horta de Les Vinyes està pensada com un espai de consum propi. La creació de bancals huggelkultur i la combinació dels models de la permacultura i la biodinàmica en marquen el funcionament.

Se’n vol obtenir un reduït nombre d’excedents que serveixin per comercialitzar a petita escala i per a la transformació en productes de conserva amb la mateixa finalitat.

Transformats

Tant el bosc autòcton, com el bosc d’aliments i la horta ens proporcionen múltiples productes susceptibles de ser transformats. Licors, herbes remeieres, fruita seca i vegetals en conserva són uns dels objectius de producció de Les Vinyes que han de propiciar un més elevat nivell d’autosificiència i d’aprofitament respectuós del que la natura ens ofereix.

Visitants

Els visitants són una part crucial del procés de creixement del projecte Les Vinyes. Oferir cursos de formació, espais per a dur a terme celebracions i tallers d’aprenentatge són unes de les raons de ser d’aquesta finca.

Es vol establir una relació de intercanvi d’experiències, de històries, de coneixements i de punts de vista que donin peu a formes de vida més sanes i justes.

Bosc

Utilitzar els recursos del bosc sense tenir la necessitat de convertir-lo en un espai purament productiu, potenciant tant com es pugui, el seu caràcter salvatge i la seva capacitat d’acollir espècies silvestres.

Calendari

« febr. 2018 » loading...
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Properes activitats

View all Events at this Recinte

Facebook