Aquestes dues setmanes hem seguit amb la nostra gran tasca actual, l’autoconstrucció, i hem fet un llac a l’entrada de l’hort i s’ha acabat el lavabo sec de la sala dels voluntaris.

Després d’un imprevist en les dimensions d’algunes bigues, hem estat uns quants dies acabant tota l’estructura mentre, paral·lelament, seguiem alçant parets de cob, tècnica que vam apendre al tercer seminari de bioconstrucció.

Tallar els arbres, desbrancar, pujar, pelar, llimar, pintar, fer els encaixos i col·locar les bigues; i barrejar la terra amb els fems de cavall i col·locar com a molt 20cm de paret al dia. Està sent una feina molt més cansada i que necessita de moltes més hores del que havíem pensat en un inici, però amb molta ajuda de voluntaris anem veient com avança aquest gran projecte.

20160409_120913

Mentrestant, i com que teníem poca feina, hem decidit conquerir un espai més de la finca: l’entrada a l’hort que és també, el desaigua de les dutxes d’estiu. En aquest cas, hem fet una rèplica a petita escala del sistema de depuració d’aigües grises i negres de la casa. Hem fet un llac a 3 nivells on hi ha varies plantes aquàtiques que s’encarregaran de filtrar el sabó ecològic de les dutxes. Hem creat un microhàbitat ja qu,e a part de proveïr d’aigua a diferents insectes, namàtodes i rèptils, també s’ha creat una associació de plantes, arbustos i arbres fruiters. Hem plantat cosmos, ceba egípcia, calèndules, tramusos, sajolides, un ametller, un goumi i una Kiwinyo que, a part de donar-nos fruita, crearà un sostre natural pel llac i per les dutxes. D’aquesta manera, hem conseguit tancar un cicle més, ja que abans perdíem un recurs tant important com és l’aigua i ara conseguim retenir-la, depurar-la i finalment retornar-la als arbres dels seus voltants amb una qualitat més bona.

20160418_182416

image2

Per altra banda, els voluntaris que han estat entre nosaltres aquest últim mes, han dut a terme el seu propi projecte, ja que ens encanta que deixin a Les Vinyes el seu granet de sorra i a més els hi vam demanar que recollissin la seva experiència, en citem uns fragments:

“Esta semana los wwoofers hemos terminado un proyecto que iniciamos al llegar a Les Vinyes: el váter seco de la habitación de los voluntarios. Después de muchos quebraderos de cabeza, podemos decir orgullosos que ha quedado bastante bien. El problema principal ha sido no seguir un plano detallado y guiarnos por la improvisación. Esto es algo que desaconsejamos completamente a quienes estén pensando en llevar a cabo este proyecto.

El diseño inicial del váter era sencillo: un pupitre con un agujero; un cubo debajo; una tapa hecha con el interior del agujero del pupitre; una cortina y algo para colgar los rollos de papel…  Al final tuvimos que cambiarla de sitio y creamos una base fija en el váter para deslizar el cubo fácilmente. Al lado pusimos una cajita con el serrín y diseñamos unos sujetapapeles con ramas de los árboles usados para la bioconstrucción: uno para almacenar y otro para el rollo que se usa en el momento.

La tapa la pintamos toda con un dibujo que representa el ciclo feliz de la caca y le pusimos una agarradera también de madera. Ha sido toda una aventura, y ahora al fin podemos hacer nuestras necesidades en un pupitre infantil. El sueño de una vida.”