Sentim moltes vegades dir que “per a lluitar contra el canvi climàtic fan falta grans cimeres internacionals” i que “fins que les grans empreses no canviin les seves polítiques no hi ha res a fer”, vaja, que, en general, hi ha el sentiment que cada un de nosaltres tenim molt poc poder per a fer que les coses canviin.
Doncs a Les Vinyes no hi estem d’acord i ja fa temps que hem decidit fer-nos-en responsables i anar fent passos per a que les coses canviin. Creiem fermament que si cada un de nosaltres ens comprometem profundament amb la terra, tenim molt i molt a dir-hi. Els consumidors som els que finalment tenim el poder real de fer que polítics i empreses hagin de canviar, ni que sigui, perquè els toquem la butxaca així que, si canviem els nostres hàbits ells s’hauran d’adaptar a les demandes dels consumidors i dels votants.

Qualsevol decisió que prenem des de que ens despertem fins que anem a dormir (quins productes higiènics utilitzem; on, què i a qui li comprem; quina educació escollim per les nostres filles i fills; a qui li demanem que ens guardi i ens gestioni els diners; com ens movem; quins reidus generem i què en fem etc.) té una petjada al nostre entorn i per tant a la terra. El conjunt de totes aquestes petites decisions és la política real i a Les Vinyes estem compromesos amb la política del canvi des de la base i en el nostre dia a dia.

Què fem a Les Vinyes per a mitigar el nostre impacte sobre la terra i promoure aquest canvi?

  1. Cultivem i consumim les hortalisses, plantes silvestres, fruita, fruits secs, flors, plantes medicinals, mel, bolets que collim a la nostra finca.
  2. No comprem carn, ous ni llet que no hagin estat produïts a la nostra finca o coneguem els seus productors.
  3. Comprem els cereals ecològics, a granel i en sacs de 25 kg escollint el producte segons la proximitat d’on han estat produïts (tendint al km 0)
  4. No comprem productes que continguin oli de palma, yuca, sucre o soja exportada, responsables de la tala de les grans zones boscoses i salvàtiques del món.
  5. Intentem no consumir productes envasats en residus que no poguem gestionar o reutilitzar a la finca (les plantes de reciclatge no són una solució)
  6. Produïm molts dels productes de neteja, higiene personal i salut que consumim (pasta de dents, cremes hidratants, olis essencials, sabó per fregar etc.) i els que comprem (xampú, sabó per la roba i pel plats) són ecològics i biodegradables.
  7. Utilitzem wc secs gràcies als quals reduïm el consum d’aigua més de 30000 litres l’any, no contaminem l’aigua i, després d’un any de compostar els nostres residus sòlids, serveixen d’adob als arbres de la finca.
  8. L’aigua que utilitzem per a dutxar-nos, rentar la roba i els plats, la depurem a les basses de depuració amb plantes i posteriorment la reutilitzem per a regar l’hort i els fruiters.
  9. Treballem la terra i gestionem els boscos de manera que a la vegada els estiguem regenerant.
  10. Treballem la gestió de les necessitats i les emocions entre els adults i també amb els infants.
  11. No tenim televisió i ens limitem l’ús de les noves tecnologies per a poder estar més presents en l’educació dels nostres fills.
  12. Usem eines manuals que no consumeixin combustibles fòssils (cultiu de l’hort, calefacció de llenya, fresquera enlloc de nevera)
  13. Minimitzem els nostres desplaçaments en cotxe i el compartim sempre que és possible.
  14. Reciclem, sargim i transformem la roba per a no comprar-ne (és un immens excedent que té la nostra espècie)
  15. Ens impliquem activament en les polítiques locals i iniciatives socials de la nostra zona per a poder-hi incidir.
  16. Fem cursos i tallers per a conscienciar d’aquesta gran problemàtica i donar eines per a disminuïr la petjada.

Som molt conscients que tenim molt de camí per recórrer i sovint ens posem metes per aquells aspectes que encara volem millorar (deixar de dependre de la xarxa elèctrica, augmentar la producció agrícola, reduïr el consum de gasolina i de residus). No és una feina fàcil perquè tots som fills d’una generació la qual ha cregut en les comoditats com a necessitats bàsiques i fer aquests canvis està sent una feina personal important. Tot i així ens sentim molt feliços de apostant per aquest compromís amb el món en la que vivim. Volem deixar una terra més sana i fèrtil a les nostres filles i fills i, sobretot, volem transmetre’ls l’immens respecte que sentim per la terra que ens acull i ens permet la vida.