Durant unes setmanes hem estat treballant en la depuradora d’aigües. És un procés lent que a poc a poc va veient la llum, de molta feina física i molta feina de paciència i cura. Us ensenyem mitjançant fotos el procés de la depuradora natural d’aiguües amb plantes:

El primer va ser buscar dipòsits d’aigua de segona mà que no tinguin químics. El primer és per fer la separació de sòlids (majoritàriament defecacions) i obtenir metà, i el segon per a separar olis, pel que la disposició dels tubs interns és diferent.

diposits-situats

El Nael es va oferir per entrar dins els dipòsits i poder segellar les juntes dels tubs. Un cop posats a lloc, els dipòsits han d’anar precedits d’una arqueta sifònica.

nael-sellant

Un cop fet això, calia posar les lones per a impermeabilitzar la bassa. Aquestes lones són de EPDM, un material impermeabilitzant i que ha de venir d’una sola peça per cada bassa. Un cop encarregades, imagineu-vos la nostra cara al veure arribar el camió i que el conductor ens digués que algunes passaven dels 300 quilos de pes.

camio-lones

Tot i que cal posar un geotèxtil sota el EPDM per a protegir la lona, inicialment es posa la lona i després es va destapant a zones per tal que no es mogui el geotèxtil.

posant-1alona

Ara toca posar el geotèxtil.

geotextil

I després… a buscar còdols per tota la finca per omplir les basses! Cal a dir que a les basses no posarem substrat per a les plantes, ja que volem que es sostinguin amb els còdols i siguin els microorganismes i la simbiosi amb les plantes els encarregats de fer nius de bactèries per a consumir els nutrients que porta l’aigua i així poder netejar-la.

transportant-codols

I mentre anem posant còdols, la primera bassa comença a omplir-se…

aigua-arriba

Anem treballant ja en la segona bassa, una de major profunditat però menor llargada. Aquí hi posarem plantes més superficials i que no tinguin arrels tan profundes.

segona-bassa

Per fer la tercera bassa ja hem necessitat demanar molta més ajuda. Aquesta lona ja superava els 200 quilos, doncs la bassa fa 7,5m x 15m de llarg. El primer és rascletar l’interior i treure’n pedres o arrels que pugin malmetre-la.

rascletant

També abans de posar la lona vam preferir moure un arbre perquè les seves arrels no la trenquéssin a la llarga.

treinet-arbre

I ara si, a fer força toca!

movent-lona

I després el geotèxtil de nou.

geotextil-de-nou

Ara sí, vista de les tres primeres basses amb geotèxtil i EPDM.

tres-basses

I per acabar, hem anat a buscar les plantes aquàtiques, posant especial èmfasi que no fossin invasores i autòctones:

viver-plantes-aquatiques

plantes-aquatiques

Propers passos

Per acabar el sistema de depuració, el següent és posar la lona EPDM i el geotèxtil de la quarta bassa i omplir les basses amb còdols que ja estan encarregats. Finalment hi posarem les plantes aquàtiques (esperarem a que passi el fred!)…

No cal oblidar un sistema de seguretat per si desborda la depuradora, pel que caldrà continuar unes rases d’infiltració per a fruiters propers i així aprofitar l’aigua sobrant.