Fa tot just una setmana acomiadàvem la Lara, l’Alina i el Davide, les tres joves que han passat amb nosaltres set mesos dins el programa del Cos Europeu de Solidaritat.

Ha estat una aventura tant per a elles com per a nosaltres, ja que era la seva primera experiència fora de casa i és el grup de voluntàries de llarga durada més joves que hem acollit fins el moment. Un repte que estem contentes d’haver viscut i que ha suposat una oportunitat per a totes d’aprendre a conviure, observar, escoltar, ser pacient, comunicar-se i posar-se al lloc de l’altre.

Conviure i treballar amb elles ens ha fet plantejar qüestions tant vitals com: què interessa als i les joves d’avui? Com ens hi podem apropar? Quines vies de comunicació estan acostumats a utilitzar? Com ha afectat el seu procés de socialització i la visió que tenen del món la pandèmia i el confinament? Quins reptes es trobaran en el futur degut a la crisis ecosocial, de recursos, climàtica, etc.? Quina consciència en tenen i com podem motivar-los a desenvolupar eines de resiliència i regeneració?

A través d’una formació sobre les bases de la permacultura i la seva vessant més pràctica en diferents aspectes de la vida (social, econòmica, hàbits de consum…), de l’experiència de viure en comunitat, de compartir espais i converses amb tot l’alumnat de les formacions que han tingut lloc aquest any a casa, de les hores de treball compartides i dels espais emocionals que hem tingut, han pogut empapar-se de tot allò que a Mas Les Vinyes valorem i portem anys treballant per aconseguir: cuidar la terra regenerant el sòl, tancant cicles i protegint i augmentant la biodiversitat; obtenir eines per canviar la mirada cap al sistema de producció alimentari donant valor a la sobirania alimentària; promoure la consciència crítica; capacitar les persones per a que puguin desenvolupar els seus propis projectes, etc.

És en aquest context en què aquest any ens vam proposar un programa d’aprenentatge, estudi i acció de millora dels sòls mitjançant una agricultura de captura de carboni i aigua. Així doncs, combinant una formació teòrica i pràctica de disseny en Permacultura, les joves voluntàries van dissenyar i posar en pràctica estratègies que permeten produir menjar al mateix temps que hidraten els sòls i eviten l’avançament de la desertització en algunes zones. Després d’un procés d’observació, anàlisi i disseny, van proposar introduir (i plantar amb les seves pròpies mans) espècies al bosc d’aliments tant interessants com l’Ugni Molinae, el Cytisus scoparius, la Malus domestica, la Coronilla Emerus i el Fraxinus

Ara, com en tot bon procés de disseny, ens queda mantenir el que aquestes joves valentes han aportat a la comunitat i evaluar l’experiència viscuda per poder implementar noves estratègies de cara al voluntariat del proper any.

Gràcies Lara, Alina i Davide per l’esforç, la valentia, la paciència i la confiança. See you soon!

El Cos Europeu de Solidaritat (CES) és un programa de voluntariat que ofereix projectes per joves a tota la Unió Europea. Les persones voluntàries treballen en organitzacions sense ànim de lucre com la Cooperativa Mas Les Vinyes. #CES #voluntariateuropeu