El programa 30 Minuts de TV3 va produir i emetre una sèrie de dos capítols sobre l’Emergència Climàtica. Si bé el primer títol estava orientat a les conseqüències en zones litorals, el segon s’ha centrat en els efectes a l’interior de Catalunya. I com a part d’aquest relat hem aparegut uns minuts explicant la nostra visió. Així que aprofitem i us compartim el programa i un video on expliquem més detalladament les línies de treball de la nostra cooperativa, sota el paraigües de SABER (Sobirania alimentaria, Aigua, Bioconstrucció, Redes).

Algunes reflexions que no van aparèixer al programa:

1. L’únic futur passa pel decreixement: no hi ha solucions tecnològiques ni constructives ni químiques per evitar el colapse, és pura física. L’energia cada vegada és més difícil d’extraure i els materials són recursos finits. Adaptar-nos a la situació de manera progressiva i positiva és la millor manera d’assegurar d’encarar el futur.

2. El col·lapse ja ha començat. El col·lapse no és una fita, és un procés pel qual cada vegada hi ha més diferències en l’ús de recursos i energia. Ja comencen a haver milers de refugiats climàtics que seran milions en les properes dècades. Som privilegiades per viure on ho fem, però al nostre voltant el col·lapse ja és palès. L’escenari proper amb l’apatia organitzativa actual inclou una caiguda dràstica de la població mundial.

3. Hi ha sòl i riquesa per a tothom. No oblidem que aquesta situació no es pot encarar sense dos línies de treball: distribució de la producció i reducció dràstica del consum. Cansades de sentir que no hi ha espai per a tothom ni recursos. N’hi ha si tornem als cicles naturals i tancats de la matèria orgànica i apliquem tot el coneixement actual. Les granges biodiverses i multifuncionals produeixen fins a un 40% més d’aliments que les convencionals. Al contrari del que hom pensa, el sòl és un recurs més abundant com més s’incrementa el seu ús. Això si, sempre i quan se’l treballi per a potenciar el seu cicle natural.

4. La situació actual és fruit de la incompetència política i la protecció al capital. No hi ha cap partit que tingui en les seves bases coneixements i línies d’actuació davant de l’extrema gravetat del que ja ha començat. Portem dècades protegint les empreses i l’economia, partint de la base que es penalitza tot allò que va en pro de la protecció medioambiental. Ha de pagar qui més contamina i assumir les conseqüències mediambientals. Pel capitalisme un bosc no té cap valor fins que es talla i es carrega en un camió.

Podeu veure el programa en aquest enllaç: https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/30-minuts/emergencia-climatica-el-crit-de-la-terra/video/6082852/