Per compensar els copiosos àpats familiars nadalencs, aquest 2016 hem començat a treballar amb força energia física. A vegades la lluna és la que marca el calendari i com que aquests eren dies idonis per tallar arbres per a construcció -primera lluna minvant de l’any-, hem seguit amb el nostre disseny del bosc. Amb el pas dels anys volem fer minvar la presència de pins a les zones més properes de la casa per tal d’evitar incendis, perquè alzines i roures puguin créixer amb més força, llum i nutrients i poder potenciar una devesa per a porcs. A més, i tal i com diu l’Associació de Propietaris Forestals, els pins estan patint el canvi climàtic al Lluçanès i estan en retrocés mentre la processionària accelera el procés, així que prioritzar la seva tala per davant d’alzines i roures, sembla una bona decisió.

Aquesta primera setmana de gener també hem posat energia en un espai exterior pensat per als infants. Volíem limitar la zona de jocs per tal de donar més seguretat als més petits, i hem aprofitat l’acció per a frenar l’erosió del terreny i incrementar l’efecte de marge per a posar-hi nous cultius. Les escales que hem fet han estat pensades per a poder ser utilitzades també pels ponis i ovelles, així que la distància entre esglaons és poc usual.

Altres tasques que hem anat acabant han estat la instal·lació d’un abeurador a l’estable, una aixeta a la zona de “Creació de fertilitat” i hem repassat el reg del bosc d’aliments.

Les gallines entrant a l'antic pati d'estiu

Per acabar, afegir una modificació sobre el galliner de dos patis. Si bé l’any passat vam decidir deixar entrar les gallines 6 mesos a cada pati, ara hem començat a fer una prova de canviar-les cada 3 mesos però només unes hores cada dia, per tal d’incrementar la creació de sól.

Si voleu veure tots aquest canvis, ens veiem dissabte!