La permacultura és el disseny conscient de sistemes humans inspirat en els patrons naturals i sostingut en l’observació empírica del funcionament dels ecosistemes. Busca l’eficiència i la resiliència mitjançant les connexions entre sistemes. El disseny pot incloure l’energia, l’habitatge, l’aigua, l’economia o la producció d’aliments.
Funciona a qualsevol lloc i escala. Utilitza recursos renovables i la tecnologia adient per captar més energia de la que necessita. En agricultura això significa guanyar fertilitat cada any, produïr cada vegada més implementant solucions que regeneren el sòl i els ecosistemes.
L’objectiu és aconseguir un sòl viu, que sigui com una esponja d’aigua i nutrients. Afavorim la microbiologia, la humificació de la matèria orgànica, l’aireació i l’estructuració. Definim estratègies per augmentar la fotosíntesis i la incorporació de carboni, cobrint el sòl la major part de l’any, ja sigui amb plantes o amb encoixinats.
Podem crear ecosistemes que integren ramaderia i fruiters, horta i cultius de cereals, aconseguint sistemes altament productius, de baix manteniment i que no depenen necessàriament d’importacions externes. Utilitzem una gran diversificació amb associacions i rotacions, la capacitat del sòl per emmagatzemar l’aigua i la biodiversitat com a aliada natural per a regular els ecosistemes.
En un moment on es busquen solucions i propostes agràries miraculoses, la permacultura ens proposa observar, prendre decisions i comprendre l’impacte de les nostres accions. No hi ha solucions universals i inapel·lables, però ens cal anar a favor de la natura i aprendre de la seva eficiència, amb una mirada sistemàtica i empírica, com fan les ciències ecològiques i agràries.
Hem participat a la revista Agrocultura amb aquesta petita aportació en el seu número 100.